Ta hand om orientmatta

Så här tar du hand om din orientmatta

Rätt skött har en orientmatta lång livslängd. Här presenterar vi tips som bland annat svarar på hur du bör sköta din orientmatta och vad du ska göra om du fått en fläck på den. Till vår hjälp har vi tagit Anita Monsén på Monséns Äkta Mattor i Karlstad och Hans Noreen på Orient Tvätt i Stockholm.

Hur ska orientmattor dammsugas?
När det gäller dammsugning av orientmattor är det viktigt att man dammsuger i luggens riktning. Behöver man någon gång dammsuga mot luggens riktning så bör man därefter ”lägga” luggen rätt igen genom att dammsuga i luggriktningen. Använd det vanliga planmunstycket när du dammsuger mattan. Genom att dammsuga i luggriktningen så tränger smuts och damm inte så lätt ned i botten på mattan.

– På vintern kan man lägga ut mattan på snön och piska den lätt, säger Anita Monsén. Rulla först ihop mattan och låt den stå en stund utomhus så att den kyls av. Rulla därefter ut mattan upp-och-ner och piska lätt på undersidan av mattan. Du kommer att se att snön blir grå av smuts.

Små, tunna mattor bör inte skakas, åtminstone inte häftigt. Det skapar en vågrörelse i mattan som med tiden kan göra att knutarna lossnar.

Hur tar man bort fläckar?
– Första hjälpen är att använda vatten för att ta bort fläcken, säger Hans Noreen. Sug eller torka upp det utspillda med rena bomullstrasor. Dränk in med vatten och sug torrt med bomullstrasor. Upprepa om så behövs. Åtgärda alltid fläcken medan den är våt. Torkar den in i mattan kan det vara omöjligt att få bort den.

Svårast att få bort är fläckar av kaffe, te och rödvin. Fettfläckar kan behandlas med trikloretylen. Men man bör i så fall vädra ordentligt eftersom trikloretylen är farligt att inandas. Hans Noreen anser dock inte att behandling med trikloretylen är så bra eftersom det drar ur en del av det feta i ullen. I stället rekommenderar han att använda varmt vatten (50-60 grader) för att lyfta fettet från mattan.

– Är man osäker bör man alltid ringa till ett auktoriserat tvätteri för råd, säger Hans Noreen. Det kostar inget och ofta kan det räcka med råd via telefon.

Vad bör man absolut INTE göra?
Man ska aldrig hälla salt på mattan om man spillt någon vätska. Många gör det när de spillt exempelvis vin i tron att saltet ska absorbera vätskan. I stället blir resultatet att man permanentar fläcken, ungefär som när man använder salt för att fixera färg vid klädfärgning. Vill man absorbera vätska kan potatismjöl vara ett alternativ.

– Det finns mängder med kemiska preparat för fläckborttagning, men desssa bör användas med stor försiktighet, säger Hans Noreen. Vatten är alltid att föredra.

Och om fläcken inte går bort?
Går fläcken inte bort bör man lämna in mattan till ett auktoriserat tvätteri som är anslutet till Sveriges Tvätteriförbund. Är du osäker på vart närmaste tvätteri ligger kan du kontakta förbundet eller din matthandlare.

Det tar en till två veckor att få sin matta tvättad. Även vid fläckborttagning tvättas hela mattan, annars kan det bli en ring runt fläcken. Priset för en mattvätt varierar beroende på bland annat fläckbehandling, men att tvätta en 140 x 200 centimeter stor orientmatta kostar runt 350 kronor.

– Lämnar man in sin matta för fläckborttagning är det viktigt att tala om för tvätteriet vilken typ av fläck det rör sig om, säger Hans Noreen.

Hur ofta behöver man tvätta sin orientmatta?
Hur ofta man ska tvätta sin matta beror på hur pass utsatt mattan är för smuts. Ligger mattan i hallen blir den smutsigare än om den ligger i finrummet.

– Det viktiga är att inte låta orientmattan bli genomsmutsig, det sliter på fibrerna i mattan, säger Hans Noreen. I Tyskland tvättar man mattor i genomsnitt vartannat år, fortsätter Noreen, som liksom Anita Monsén tycker att en orientmatta som inte är så utsatt för smuts eller fläckar bör tvättas vart femte till åttonde år för att ullen ska behålla sin spänst och lyster.

Hur gör man om mattan blivit sliten eller skadad?
Om din orientmatta blivit sliten eller skadad bör du låta en fackman laga den. Man bör inte vänta för länge med eventuell lagning. Blir skadan under tiden större kan reparationen bli dyrare och mattan minska i värde. Kontrollera att fransarna på mattan inte är utslitna. Fransarna skyddar själva mattan och är de utslitna ökar slitaget på mattan.

Hur bör en matta transporteras?
Orientmattor kan vikas vid kortare transporter, även om det som rekommenderas är att rulla ihop den mot luggen. Ska mattan långtidsförvaras ska den alltid rullas mot luggen.

Ett par avslutande tips
Tunnare orientmattor bör man komplettera med ett mattunderlägg. Då veckas inte mattan och den ligger också still på golvet. Dessutom skyddar underlägget mattan från slitage underifrån och mattan blir behagligare att gå på.

Man bör då och då vrida på sin orientmatta så att den slits jämnt över hela ytan.

– Man behöver inte vara överdrivet rädd om sin matta, avslutar Anita Monsén. En orientmatta av bra kvalitet tål mer än vad man tror.

Publicerad i tidskrift från Sveriges Orientmatthandlares Förening