Äventyr i Mexikos underjord

Meditation i Mexikos underjord

– Har du anlag för klaustrofobi, undrar dykledaren och tittar mig stint i ögonen.

– Nej, svarar jag alltmer trevande och osäker.

Han hade börjat med litet uppmjukningsfrågor:

– Är du rädd för mörker?

– Nej

– Har du gjort nattdyk?

– Nej

Det är när han frågar hur många dyk jag gjort tidigare och jag svarar ”fem-sex stycken” som han tror att jag och mina två svenska kamrater är helt från vettet. Han tittar på oss med en tvivlande min: ”är dom helt loco?”.

Vi befinner oss vid Dos Ojos på Yucatan-halvön i Mexico. Dos Ojos, eller Två Ögon som den svenska översättningen blir, är en av världens längsta sötvattensgrottor. Den längsta om vi frågar vår dykledare, den näst-längsta om vi frågar dykledaren vid grann-grottan som också påstås vara den längsta. Hur som helst, lång är den.

Som kanske framgår av namnet kommer grottan upp i dagsljus vid två platser. Vi står vid den ena platsen. Bara att ta sig dit var ett äventyr värt namnet. Med en truck-lastbil-skrothög som skulle refuserats som dekor vid filmer som Mad Max och Road Warrior har vi skumpat fram längst en lång gropig sandväg. Därefter en promenad i fuktig, tät djungel och… det ena ögat är i sikte.

Utrustningen är fungerande men primitiv eller åtminstone gammal med svenska mått mätt. Det är när vår dykguide börjar spänna på sig sin utrustning som vi börjar undra vad vi gett oss in på: gigantiska dykartuber med två separata första- och andrasteg (av säkerhetsskäl vid grottdykning), ett enormt batteripack och halogenlampa och dessutom…..två stora rullar med nylonlina, ni vet sån där som man har för att inte komma vilse!

Före vår utflykt hade vi frågat oss för om grottdykning vid ett annat dykföretag, det finns gott om sådana på Yucatan. Enligt dem skulle vi som oerfarna ”blåbär” inte göra någon riktig grottpenetrering utan endast tillåtas dyka tre meter in under grottaket och hela tiden se dagsljus. Just det! Precis! Inte!

Efter att vår dykguide fyrat av sina frågor och med skeptisk blick synat oss ”galningar”, gick han igenom dykplanen. Återigen började jag undra vad jag gett mig in på.

– Vi hoppar i här, simmar ned till åtta meters djup och tar oss in i grottsystemet. Vi simmar en slinga på cirka två kilometer under vattnet. Det är mörkt så håll ordning på era dyklampor. Råkar ni ut för något så vifta med lampan. På sina håll finns det luftfickor i grottaket, men det är bara i nödfall som ni får stiga upp.

Gulp! Två kilometer in i okända grottor. Det var med ett visst sug i magen som vi hoppade i det fantastiskt klara vattnet.

I Dos Ojos råder så kallad ”absolut sikt”, det vill säga sikten är helt obegränsad och vattnet är klarare än i vilken swimmingpool som helst.

Väl inne i grottsystemet försvinner suget i magen omedelbart. Överallt finns vackra, dramatiska stalagmiter och stalaktiter och när ljuskäglorna från våra dyklampor dansar omkring i den katedralliknande grottans alla vrår glömmer jag både tid och rum.

Att helt tyst, med bara ljudet från den egna andningen, sakta glida fram i detta fantasilandskap ingav en med en helt overklig känsla av att knappt vara där. När vi nådde det andra ”ögat” skar dagsljuset ned som en kniv i de mörka omgivningarna.

Dyket varar i trekvart och under den tiden har jag arbetat upp en närmast religiös stämning. Efter dyket var jag och mina kamrater naturligtvis upphetsade och babblade i mun på varandra samtidigt som vår dykguide knorrade mumlande att ”Si, si, det hade gått bra för oss blåbär” (han var ingen stor talare).

Visst, vi var och är inga erfarna dykare, men jag tror ändå att dyket i Dos Ojos kommer att gå utanpå det mesta i dykväg för oss. På vår fortsatta resa gjorde vi dock ett par hisnande dyk på ön Cozumel med barracudor, jättemuränor, groupers och rockor, men det är en helt annan historia…

Per Lövgren för DN på Yucatan

Dos Ojos
Ett dyk i Dos Ojos kostar 40 US-dollar. Till det kommer 10 US-dollar i parkavgift (marken där Dos Ojos ligger ägs av indianer). Vill du hyra komplett utrustning kostar det 10 dollar.
Du hittar Dos Ojos på vägen mellan Tulum och Playa del Carmen. Säg bara åt busschauffören att du vill stiga av i Dos Ojos.
Dos Ojos är en så kallad cenote, en sötvattensgrotta med fantastiskt klart vatten. Det finns ett pärlband av cenotes längs med vägen mellan Tulum och Cancun.